No309 Styling Röportajı Sumru Yavrucuk stil danışmanı Arzu Şahin ile

Sizler tanıyabilir miyiz?

Merhaba ben Arzu Şahin,

Sivas doğumluyum. Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü mezunuyum. İstanbul’a 2009 yılında adım attım ve biranda kendimi sinema, dizi sektörünün içinde buldum. Bu sektörde olmaktan çok keyif alıyorum. Sektöre bir çok meslektaşım gibi kostüm asistanı olarak başladım. Şimdi ise çeşitli dizi ve sinema projelerinde kostüm şefliği yapmaktayım.

Styling olmaya nasıl karar verdiniz?

Styling olma fikri bireysel bir şey değil, bir ekip işi bence. Çok sevdiğim sanat yönetmeni Şakir hocamın ‘Sen artık oldun’ demesiyle benim için karar verilmiş ve yeni bir serüven başlamıştı. Sanıyorum ki şansım da yaver gitti, asistanlığımızdan beri beraber çalıştığımız Yağmur ile yollarımız hiç ayrılmadı. Aslında beraber karar verdik desem daha doğru olur sanırım. Şef olduğumuz süreçte yollarımız Sinem ve Emel ile kesişti o zaman tam olduk, iyi bir ekip olduk ve hepimiz birbirimizi çok doğru yönlendirebildik. Şimdiye kadar tanıdığım en iyi ekip bence biziz 🙂

Daha önce hangi projelerde yer aldınız?

İlk olarak ‘Eyvah Eyvah’  ile başladım. Devamında ‘Benim Annem Bir Melek’ , ‘Olacak O Kadar’ , ‘Güneydoğudan Öyküler’ , ‘Kayıp Aranıyor’ , ‘Firar’, ‘Osmanlı Tokadı’ , ‘Kedi Özledi’ , ‘Bedel’ , ‘Fatih Harbiye’, ‘İlişki Durumu Karışık’, ‘Adı Mutluluk’, ‘Kızıl Elma’ ve hatırlayamadıklarım…

Projede karakterin stilini belirlerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle oyuncunun kendini rahat hissetmesinin çok önemli bir şey olduğuna inanıyorum. Ne kadar iyi hissederlerse, ne kadar canlandırdıkları karakter olabilirlerse yansıttıkları o enerji de ekrana geçiyor sanırım. Bir işe başlamadan önce uzun bir hazırlık sürecimiz var. O süreçte; genel taslak halinde hangi karakterin hangi tarz giyineceği üzerine ön çalışma yapıyoruz. Bunu yaparken en büyük yardımcımız karakter analizi. Karakter analizi ile karakterin, renkleri, tarzı, asla giymeyecekleri, varsa belirleyici özelliği ya da vurgulamak istenen şeyler varsa bunlar üzerine aksesuarlar şekilleniyor.

Oyuncuların kıyafetine uygun aksesuarlara karar verirken nelere dikkat ediyorsunuz?

Ekran genelde ilgi çekici şeyler seviyor tabi ki bunu önemsiyoruz. Kombin yaptığımız renkler, karakterin ne kadar renkli olduğu, yaptığımız işin türüne göre değişkenlik gösteriyor. Karakterin ekonomik durumu, yaptığı iş, hitap ettiği hedef kitle gibi seçenekler bizi kullanabileceği aksesuarlar konusunda aydınlatıyor.

No309 dizisinde Sumru Yavrucuk (Songül karakteri) kesinlikle giymeyeceğini düşündüğünüz modeller ve renkler hangileridir?

Songül karakteri kesinlikle siyah giymez. Birbirine uyumlu döpiyes şeklinde ciddi duruşu sergileyen kostümler giymez.

Sette sahneye hazırlanırken oyuncunun kesinlikle giymem dediği kostüm için nasıl ikna ediyorsunuz ya da nasıl yöntemler sunuyorsunuz?

Sumru abla sanırım gördüğüm en ılımlı, en sakin oyunculardan biri. İşe başlarken Songül karakterinin deli dolu bir kadın olacağına karar vermiştik. Hazırlığımızı ona göre yapıp işe başladığımızda Sumru ablanın da düşünceleri bizimle örtüşüyordu. Yani bu anlamda kesinlikle giymem gibi bir durum yaşamadık.

Son olarak sizin mesleğinizi yapmak isteyen gençlere hangi tavsiyelerde bulunursunuz?

İnsan ilişkilerinin, doğru iletişimin çok önemli olduğu, her zaman B planının cepte olması gerektiği, bazı zamanlar zor, bazı zamanlar eğlenceli bir iş yapıyoruz. Bizim işi çok istemeden, sevmeden yapmak zor gerçekten. Bu bağlamda bu mesleği yapmak isteyenlere tavsiyem; sabırlı, çalışkan, özverili ve heyecanlı olmaları gerektiğidir sanırım.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.